Äntligen sänkt moms på digitala böcker

Den 1 juli i år blir momsen på digitala böcker densamma som för fysiska pappersböcker, 6 procent. Det är något finansminister Magdalena Andersson kämpat för länge enligt en intervju med Di. Diskussionen var stor redan 2008, när jag och en kollega drev en nätbutik för ljudböcker. På inget sätt kunde vi förstå hur det kunde motiveras och det är egentligen med stor förvåning jag inser att det gått så lång tid innan det faktiskt blir en förändring. Att Sverige nödvändigtvis behövde invänta ett EU-beslut är något jag inte riktigt är insatt i – om du vet varför, upplys mig gärna i en kommentar.

Förhoppningsvis leder detta till både billigare digitala böcker och bättre ekonomi för alla författare. Lägre pris ger fler bokmalar och därmed bättre författarekonomi, men samtidigt bör det även finnas utrymme för högre ersättning per strömmad bok.

Storytels vd Jonas Tellanders kommentar är positiv till förmån för författare. På frågan om ändrade konsumentpriser svarar han:

”Det är för tidigt för att kommentera detaljerna. Men det ger oss ett ökat uttrymme att kompensera upphovsmän bättre och ge kunderna ett bättre erbjudande.”

En ljusnande framtid för boklivet, helt enkelt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *