Årets bokmässa – om man ändå kunnat dela på sig

Jag och författaren Linda Sundgren gick, som traditionen bjuder, på bokmässan tillsammans. Samma tradition bjuder (sedan tre år tillbaka) på (för)boksläpp och intervju i Sjöfartsmontern klockan 15.00. I år har hon för första gången ett traditionellt förlag i ryggen, Lindh & co, vilket har varit en helt ny upplevelse med möjlighet att enbart fokusera på skrivandet. Tredje delen i serien ”En skärgårdsdeckare från Vaxholm” släpps officiellt den 10 oktober, så håll ut om du inte var med på bokmässan.

Linda Sundgren – Farligt Beskydd Tredje delan
Tredje delen i serien En skärgårdsdeckare i Vaxholm

Förutom att lyssna på spännande författare fick jag glädjen att träffa en av mina nya författarvänner (det är så det känns efter det nära samarbete som lektörsuppdrag innebär ❤).

Författare Malin V. Olsson
Författare Malin V. Olsson

Malin Olsson och jag hann med en bubblande skål innan hennes premiär på bokmässan. Hon var i Vistos monter för att signera sin första bok  Universums mörka hemlighet. 

I samma monter deltog två andra författare jag har haft glädjen att samarbeta med under året, men inte hann träffa just under bokmässan; Erika Pragler med När livet vände och Jessica Hindsfors med Inte någons mamma

Tre böcker i tre vitt skilda genrer – en är ren fiction för unga; en framtidsroman med både kärlek och spänning, de andra två inbegriper självupplevda trauman där den ena är dramatiserad till en vacker roman om barnlöshet i två olika generationer och den andra är skriven för att lyfta problemet med misshandel, hur man kan upptäcka de små signalerna att något är fel och hur man kan hjälpa den utsatta.

Jan Guillou och Anne Holt diskuterar samhällsklimat
Anne Holt och Jan Guillou diskuterar demokrati och yttrandefrihet

Vi brukar alltid gå förbi Piratförlagets monter några gånger, för där händer det ofta något spännande. I år lyssnade vi på de kloka författarna Anne Holt och Jan Guillou, när de diskuterade samhällsklimat, yttrandefrihet och demokrati. Hur vi tar demokratin för given, men att sociala medier tillåter missbruk av yttrandefriheten så att demokratin faktiskt är bräckligare än någonsin.

Önskar de hade lite mer tid – det blev inte mycket tid över för deras böcker.

Camille Läckberg pratar om Super Charlie
Camilla Läckberg om sin barnboksserie om Supercharlie

Camilla Läckberg om sin – vad det verkar – helt underbara barnboksserie om Supercharlie. Supercharlie kom till för att göra familjens nya bebis intressant för de äldre syskonen. Alla karaktärer är hämtade ur verkligheten och Supercharlie själv stod bredvid och charmade oss allihop.

Den scen och karaktär som kammade hem mest skratt (förutom den riktiga Supercharlie) var mormodern och hennes bortamatch ? som Camilla misstänker ställer till med intressanta diskussioner vid sagoläsning.

Camilla var ett sant nöje att lyssna till, så mysig och jordnära.

Johan Unenge i diskussion med förläggaren Flora Majdalawi Saadi
Johan Unenge med förläggaren Flora Majdalewi Saadi som ger ut Mitt extra liv på arabiska

Johan Unenge diskuterade nya och gamla svenskar, fördomar och mod med förläggaren Flora Majdalawi Saadi i samband med att hans populära bok från 2009, Mitt extra liv, släpps på arabiska. I den boken öppnas ögonen inför ens egna fördomar – ett mycket intressant samtal.

Författaren Matilda Westerman pratar om mental träning i klassrummet

I montern innan Läckberg såg vi Matilda Westerman prata om hennes och Thomas Nilssons viktiga bok: Mental träning i skolan för lärare och elever. Oerhört inspirerande och som allt när det presenteras rätt, verkade det väldigt enkelt. Den förklarar hur lärare kan använda mental träning i vardagen för att både få klimatet i klassrummet att bli mer tillåtande till misstag och för att eleverna i ännu högre grad ska nå sina kunskapsmål.

Tänk om alla lärare fick ta del av den boken – då tror jag vi skulle få väldigt mycket gladare, tryggare ungdomar i vårt vackra Sverige.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *