Julklappstips – ett hundraprocentigt partiskt urval

Här presenterar jag några böcker som jag har avnjutit under året. Det har varit en stor glädje att se dessa manus utvecklas under arbetets gång – att se vilken oerhörd potential författarna har, hur de trollar med orden.

Klicka på titlarna om du vill provläsa några sidor. Om författarna har en webbplats är deras namn en länk som tar dig dit.

En Ö mitt i historien –  Lotta Hoffback-Kaljo
6–9 år

Inbunden

Omslag på En Ö mitt i historienEn Ö mitt i historien är en berättelse med historiska inslag som utspelar sig i nutid med riktiga sagoväsen i en magisk blandning.

Denna bok gör att jag önskar mig tillbaks till den tiden när jag fick läsa för mina barn, eller till när jag själv var liten. Jag hade älskat den. Här kittlas fantasin och  bilderna av Maria Hugoson Sjögren är en fröjd för ögat, som kompletterar det berättade väldigt fint.

Sagan inbjuder till samtal – vad är sant och vad är inte sant? Finns dessa sagoväsen på riktigt? Varifrån kommer den magiska blå stenen? När jag läst klart fick jag en stark lust att åka till denna lilla ö för att se platserna och söka legenderna bakom sagan.

Vilken ö det är får man reda på genom historiens gång. Det är som en gåta eller ordfläta. Som vuxen kan man lista ut det, har man redan varit där blir det extra spännande.

Universums mörka hemlighet –  Malin V. Olsson
Fantasy, ungdom

Danskt band (mjukband) och e-bok

I detta äventyr flyttas vi fram till 2179 och följer ett underbarn, Veronica Harrington, på en förbjuden rymdutflykt. Det mesta går fel, allt vi lärt oss om rymden slås i spillror och nya sanningar behöver smältas.

Universum mörka hemlighet av Malin v. Olsson

I spänningen möts kärlek, vetenskap och fördomar om andra kulturer – allt berättat med glimten i ögat. Och del två är på gång! Om denna del blir en trevlig julläsning, kan del två Av stjärnstoft är vi komna, bli en trevlig semesterläsning.

Magkänsla  –  Robert Kilberg
En roman för alla – från ungdomar till hundraåringar

e-bok

En härlig skröna i Huckleberry Finn-anda om Tommys uppväxt i Göteborg på 60-talet.

Tack vare Roberts härliga förmåga att hitta vardagens underfundigheter och hans uppfriskande språk, lockas man att vända blad efter blad, för att följa den stackars Tommys snubblande försök att hitta sig själv. Här finns äventyr och dråpligheter blandat med kärlek och värme.

Esox –  Calle Höjer
En skröna för alla – från ungdomar till hundraåringar

Danskt band

Ytterligare en härlig skröna som bjuder på många goa skratt, om både egna och andras fördomar. Calle har liksom Robert (ovan) en träffsäker blick för de små detaljerna och annorlunda perspektiv som gör läsningen njutbar.

Esox handlar om två udda filurer med inrotade vanor vars vägar korsas. Det leder till ett äventyr man aldrig kunnat drömma om.

En bok utöver det vanliga, en frisk fläkt för alla som vill ha variation i läsningen. Ingen kärlek, bara roligt och tänkvärt.

Farligt beskydd  –  Linda Sundgren
Kriminalroman, del tre i serien En skärgårdsdeckare från Vaxholm

Danskt band, ljudbok, CD-bok och e-bok

Farligt beskydd av Linda Sundgren

Farligt beskydd är den tredje, fristående, delen i serien om Angelica Moe där vi får möta en annan sida av Vaxholm än den traditionella skärgårdsidyllen.

Angelica är journalist, precis som författaren. Linda är dock frilansande journalist, medan Angie driver den lokala tidningen i Vaxholm där hennes journalistik alltid löser de otrevligheter som sker i dessa idylliska omgivningar.

I denna delen hittas en ung doktorand mördad i sitt torp, ett lyxigt spahotell öppnas ute på Grinda och en man vaknar en natt full med otäcka blåsor över hela kroppen.

Linda har en förmåga att skapa spänning utan att grotta in sig i detaljerade våldsskildringar.

Inte någons mamma  –  Jessica Hindsfors
Roman

Danskt band, ljudbok och e-bok

Min svärmor har läst många böcker i sina dagar. De hon tycker om, de läser hon om. Inte någons mamma är en av de böcker som hon gärna läser om.

Det är en välskriven roman, där Jessica skickligt väver samman två, var för sig dramatiska kvinnoöden. Hon tar vara på sina egna erfarenheter om barnlängtan och lyckas även skildra motsatsen, längtan till sitt barn man inte får vara tillsammans med, i en svunnen tid. Här får du alltså känna på barnlängtan från två olika håll, från två olika tider. Själv tycker jag alltid att det är intressant att få uppleva hur det var att leva förr. Problemen var så diametralt annorlunda än idag, men längtan och kärleken till sitt barn är densamma var och när man än befinner sig.

När livet vände  –  Erika Pragler
Om våld i nära relationer, bygger på egna erfarenheter och forskning

Inbunden, ljudbok och e-bok

Omslagsbild När livet vände av Erika Pragler

Detta var en väldigt svår läsning. Ännu svårare var det att träffa Erika efteråt och veta att hon hade varit med om allt det oerhörda jag just läst. Tyvärr, får jag säga, är det en viktig bok som passar att ge till alltför många – både de som är drabbade direkt, men även deras närstående såsom familj, vänner och arbetskamrater.

Här får du den råa verkligheten blandat med kalla fakta om normaliseringsprocessen som tillåter misshandeln. Du får läsa om hur samhället fungerade för Erika i de olika processerna – i det akuta skedet, hur lång väntan sedan blev och hennes upplevelse av den, vilken hjälp hon fick och hur hon mår idag. Vad gjorde barnen? Vad gjorde vänner och bekanta? Vad kunde de ha gjort?


Hoppas det fanns något som intresserade dig här ovan. För mig har det varit ett fantastiskt år med en stor och härlig läsvariation.

I veckan firade vi Thanksgiving, en tradition jag haft glädjen att fira i nitton år nu.
❤️ Jag är oerhört tacksam för mitt trevliga arbete och alla fina manus och trevliga författare jag haft den äran att arbeta med. ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *