Nätverkande och stresshantering – bra start på dagen

Min första Frukostklubbsfrukost gav mersmak. Förutom intressant introduktion till hur man kan hantera sin vardagsstress och god frukost blev det många givande samtal med deltagarna.

Att känna igen sin stress

Suzana Fridh berättade att kroppen lätt blir lurad att hög anspänning är ett normaltillstånd. Om man är vaksam på hur andningen är – grund och snabb eller djup och lugn – hur snabbt man talar, om magen krånglar och om man  är lättirriterad kan man bromsa i tid.

Hjärnan och stressen

Hon gav oss den härliga bilden som menar att vi aldrig skulle låta vår mobiltelefon bli urladdad, men inte känner igen när vårt eget batteri behöver laddas, eller ens vet hur bra batterivård för oss själva fungerar.

Att vår hjärna inte kan hantera dagens påkopplade informationssamhälle beror på att den inte har utvecklats mycket sedan den första framgångsrika konstruktionen som hjälpte oss att överleva på savannen. Där letade vi faror, när de dök upp stängde kroppen av det mesta utom muskler och snabba beslut – slåss eller fly. När behövd muskelexplosion var avklarad kunde vi varva ner igen. Mycket återhämtning mellan varven alltså. Att magen ofta krånglar när vi är stressade fick en naturlig förklaring – den är bortkopplad. Det förklarar också varför motion är så bra mot stress – det är så vi är designade.

Batterivård

Meditation, yoga eller andningsövningar som på riktigt lurar hjärnan att skicka ut hormoner som säger att ”allt är lugnt” är toppen. Suzana rekommenderade en lugnande andningsteknik som  tv-doktorn och författaren Dr Rangan Chatterjee presenterade när han var gäst hos Skavlan för några veckor sedan; 3 – 4 – 5.  Kul för mig som såg programmet dagen innan och tyckte det var så bra att jag redan inlett dagen med sådan andning. Yoga-appen Down dog är min favorit som jag tipsade om. En fantastisk app med många möjligheter både i tid och form, redan som gratisvariant.

Motion (på den nivån man befinner sig) är kroppens naturliga sätt att ta hand om stresshormonerna och är oerhört viktigt för återhämtning. Lite puls, helt enkelt.

Det allra svåraste tror jag ändå är att omprioritera så att man själv hamnar högre upp – lyssna på kroppen och tagga ner, tacka nej utan annan förklaring än att man behöver ladda batterierna, sänka kraven på sig själv och påminna sig om allt bra man gjort under dagen. Jag är annars en stjärna på att upplysa mig själv om allt jag inte hunnit med …

Nätverkande

Värdinnan Catrin Emanuelsson på SEB  betonade att syftet med Frukostklubben var att knyta kontakter och jag lämnade frukosten med en härlig känsla av att det fanns ett driv och intresse att hitta nya möjligheter hos varandra.

Partille gymnasiums skolledare pratade om ett intressant projekt som kan komma att bjuda på gemensamma kontaktytor. När det skvalpat runt i bakhuvudet började jag se vad en introduktion av textrespons kan ge gymnasieungdomar – nya perspektiv  och verktyg till sitt eget skrivande och en ödmjukhet inför andras texter som kan användas i vardagen. Alla samtal mår bra av respekt och nyfikenhet.

Ett riktigt nätverksproffs bad om fem visitkort(!) för att ha till några hon trodde kunde ha nytta av mina tjänster. Själv kunde jag inte bidra med några kontakter just då, men har pratat vidare utanför mötet, vilket skulle kunna resultera i affärer.

Till min dotter fick jag med mig en massa matnyttigt om kristendom och judendom inför hennes kommande prov.

Stort tack, Catrin Emanuelsson och SEB för en inspirerande start på dagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *