Högaktuell thriller av paret Dennert – grundare av #jagärhär

Författarna Mina och Magnus Dennert, båda journalister till vardags, har engagerat sig starkt i näthat. För fyra år sedan startade Mina Facebook-rörelsen #jagärhär för att försöka få en faktabaserad och sansad diskussion i sociala medier.

Gruppen har fått många välförtjänta priser för sitt tålmodiga arbete för demokrati och yttrandefrihet. Som ytterligare tecken på behovet av #jagärhär har den svenska gruppen över 70 000 medlemmar och det har bildats systergrupper i tretton andra länder.

Jag har följt dem sedan start och numer är jag inte tyst när det blir hätskt i kommentarsfälten, inte ens i mina vänners flöden. Det är förvånansvärt belönande att göra det, men nog om #jagärhär – över till författarskapet:

Att Mina behövt uppleva hot och hat för att hon har utländskt påbrå kom som en överraskning när vi sågs första gången, eftersom hon för mig såg helsvensk ut. Och hon lät helsvensk. När jag tittade noga, såg jag vad rasisterna ville se. Tack vare detta … hm … har hon och hennes man skrivit en thriller om en verklighet som de har mer insikt om än man skulle önska någon. Med deras journalistiska bakgrund och samarbete med Piratförlaget kan jag inte annat än fasa för när boken landar i min brevlåda.

I gruppen #jagärhär berättar Mina att tanken om en bok växte fram genom funderingar om hur de skulle nå igenom lögnerna  till de som hatade. Briljant. Troligen kommer de inte nå fram till de befintliga hatarna, då de mycket väl vet vilka de är, men hatare i dess linda hoppas jag verkligen får en ögonöppnare.

Tystnadens torn utspelar sig i deras hemstad Göteborg och verkar vara en dramatiserad version av Minas egen kamp mot lögner och hat. Jag har svårt att se hur de båda kunnat sova om nätterna, då hatarna i boken gör verklighet av hoten de själva upplever till vardags  …

Detta är, vad jag misstänker, huvudpersonen Roya Zands och hennes nätrörelses hjärtefrågor (hämtat från jagärhär.se):

  • Demokrati och yttrandefrihet
  • Verka för inkludering, lyfta tystade röster
  • Motverka de godas tystnad genom civilkurage och mod
  • Motverka polarisering / filterbubblor / faktaresistens / propaganda
  • Motverka hat / hot / rasism / sexism / homofobi / funkofobi

Om du själv vill känna trygghet och våga delta i upprörda kommentarsfält – gå gärna med i #jagärhär i verkligheten.

Foto: Jonatan Fernström.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *