Du kan köpa nya tänder, men du kan inte köpa ditt ordförråd

Carolina Klüft, verksamhetschef Generation Pep, samtalar om Värsta bästa hälsan med författaren och kriminologen Maria Dufva och Josefine Sundström, författare till Sagasagor – fiffiga kroppen och finurliga kroppen på Bokmässan 2020

Samtalet är högaktuellt – de flesta anar redan allt, många till och med vet det mesta – men visst är det skönt att bli påmind och få det bekräftat?

De med hög skärmtid har lägre tid med aktivitet och motion. Vi får allt större klyftor mellan de med god hälsa och de med sämre hälsa. Generation Pep menar jämlikhet i hälsa handlar om demokrati.

Den mentala ohälsan är stor och kryper ner i åldrarna

Det finns en stor koppling mellan skärmtid och depression, även om allt på skärmen inte är av ondo. Vi lär oss idag en mängd saker från digitala källor och ingen skärmtid alls ger idag en känsla av utanförskap och ohälsa. Våra unga idag, de digitala grottmänniskorna, blir försöksmänniskor – ett farligt, men oundvikligt försök, känner jag.

Varför är det så lätt att fastna bakom skärmen?

Ett snabbt svar är att det är bekvämt. Vi behöver inte tänka själva, det är spännande och snabbt. En bok engagerar, om man lyckas få den digitala urinvånaren att orka komma in i den, vilket gör att hjärnan måste skapa nya banor. Läsaren måsta använda sin fantasi, skärmanvändaren upplever någon annans fantasi. Fantasi och egna tankar är grundläggande för våra framgångar.

Josefine Sundström försöker få föräldrar som hävdar att de inte har tid att läsa för sina barn att förstå vikten av läsningen genom att säga att de kan läsa för dem istället för att borsta deras tänder. Varför? Därför att du kan köpa nya tänder, men du kan inte köpa ett nytt ordförråd. 

Undersökningar visar att Sverige är sämre än många andra länder – det gör att vi riskerar att halka efter. 

Jag är verkligen stolt över Sverige, jag är glad över att jag hade turen att födas i detta lilla land som det senaste århundradet lyckats med så mycket. Själv tror jag att vår udda, lätt pragmatiska syn hjälper en hel del. Den gör att vi kan ta vetenskapliga beslut istället för känslosamma beslut, som nu i pandemins omtumlande tid. Jag är också stolt över våra tekniska framgångar – vilka innovatörer vi har här i Sverige! Dessutom har vi underbara musiker och idrottare i landet, både historiskt och nu.

Allt detta tar vi för givet, men sådant kommer inte utan hälsa och utbildning – vilken grundas långt innan barnen börjar skolan. Föräldrarnas ansvar berörs mycket samtidigt som samhällets ansvar betonas, eftersom läskunnighet, motions- och matvanor skiljer sig åt i olika socioekonomiska områden.

Vi måste hitta en balans mellan skärmtid och icke skärmtid. Vi behöver umgås, äta rätt och motionera. Och läsa, läsa, läsa!

Skapa ett konto för att se samtalet nu, det är enkelt och snabbt. (Live-seminarier kräver inget konto)

https://bokmassan.se/programs/varsta-basta-halsan/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *